Tot 25% Extra op outletproducten!

Klik hier en ontdek hoe!

00 00 00

GROTE JANUARI SALE! [tot 74%]

Jeanette Ottesen - Over De Meest Succesvolle Atleet Van Denenmarken

Jeanette Ottesen - Over De Meest Succesvolle Atleet Van Denenmarken
Inhoudstafel

In 2001 stond een amper 13-jarig meisje aan de rand, klaar om het water in te duiken voor haar eerste internationale kampioenschap - Niet in Denemarken, maar in Spanje. Ver weg van haar ouders, het vertrouwde zwembad, en aardappelen met bruine jus. Alles was anders. Ondanks dat omarmde dit jonge meisje deze onbekende omgeving, en behaalde ze meerdere finaleplaatsen in de zwemwedstrijden. Vergeet niet, dit waren haar eerste finales van de vele die zouden volgen.

Het meisje in 2001 was Jeanette Ottesen. Het kampioenschap was de Jeugd Olympische Spelen. En slechts een jaar eerder was Jeanette begonnen met zwemmen.

Hier begon Jeanette's zwemreis, in het jaar 2000, op 12-jarige leeftijd.

Zonder zwemachtergrond anders dan het verplichte gespetter in zwembaden tijdens vakanties en in het lokale zwembad, begon Jeanette met wekelijkse zwemlessen. Ze was een van de oudere kinderen in het team, voornamelijk omdat de meeste kinderen op 7 of 8-jarige leeftijd beginnen met zwemmen, waardoor haar leeftijdsgenoten veel betere zwemmers waren dan Jeanette en al in de gevorderde zwemteams zaten.

Maar het is geen verrassing dat Jeanette Ottesen snel bijbeende.

Met wat ze beschrijft als een "natuurlijke flow in het water," boekte Jeanette Ottesen snel vooruitgang van de beginnersgroep naar de dolfijngroep en vervolgens naar talent-1 binnen een jaar, om uiteindelijk te zwemmen voor het eerste team van de Lyngby Swimming Club.

En nu komen we terug bij haar eerste internationale kampioenschap, de Jeugd Olympische Spelen, waar Jeanette Ottesen op 13-jarige leeftijd aan deelnam.

Gelukkig eindigde haar zwemcarrière daar niet. Wat volgde is Deense sportgeschiedenis met Jeanette Ottesen als de meest bekroonde atleet ooit.

Interview met Jeanette 16 jaar later

Hier bij Watery.dk hebben we exclusieve inzichten gekregen in Jeanette als persoon, haar carrière, hoogtepunten, en, het belangrijkste, het verhaal van haar reis van een 12-jarige beginner naar een wereldkampioen in de onderstaande video.

Ze onthult ook hoe haar relatie met de andere twee Deense zwemsterren, Rikke Møller Pedersen en Lotte Friis, zich door de jaren heen ontwikkelde en hoe ze elkaars rivaliteit gebruikten om betere atleten te worden.

Dus kijk achter de schermen met de meest bekroonde atleet van Denenmarken - wat ze werkelijk is:

De Zwemcarrière van Jeanette Ottesen - In Het Kort

Direct na haar eerste internationale debuut op de Jeugd Olympische Spelen op 13-jarige leeftijd duurde het slechts drie jaar voordat de daadwerkelijke Olympische Spelen op Jeanette wachtten.

In 2004, op slechts 16-jarige leeftijd, nam ze deel aan haar eerste Olympische Spelen. Jeanette kwalificeerde zich niet individueel, maar het bestuur van de Deense Sportfederatie besloot haar op te nemen in de 4x100m wisselslag estafette, waar Jeanette al de snelste vlinderslagzwemster van Denemarken was en zo haar plaats in de estafette veiligstelde.

Op de Olympische Spelen kreeg ze ook de kans om individueel de 100m vrije slag te zwemmen, wat verrassend resulteerde in een 17e plaats. Het estafetteteam miste nipt de finale en eindigde op de 9e plaats.

Maar Jeanette's internationale zwemcarrière was officieel begonnen.

De daaropvolgende jaren nam ze deel aan Europese kampioenschappen, waar ze in 2004 een 4e plaats behaalde op de 50m vlinderslag, strijdend tegen de beste zwemmers in Europa op slechts 16-jarige leeftijd.

[sectie=featured_product]

De volgende Olympische Spelen stonden gepland in Peking in 2008, waar Jeanette Ottesen, in tegenstelling tot haar eerste Olympische Spelen vier jaar eerder, ervaren en vertrouwd was met de Olympische sfeer. Dit resulteerde in haar beste internationale resultaat tot dan toe, een 5e plaats op de 100m vrije slag.

Terug in Europa nam Jeanette deel aan de Wereldkampioenschappen zwemmen langebaan in 2009, waar haar beste resultaat een 7e plaats was op de 100m vrije slag.

De significante internationale doorbraak kwam echter twee jaar later toen ze verrassend wereldkampioen werd op de 100m vrije slag tijdens de Wereldkampioenschappen langebaan in Shanghai in 2011. Dit evenement is gelijk aan de 100m sprint bij atletiek.

In een zeer spannende finale eindigde ze gezamenlijk met de Wit-Russische zwemster Aleksandra Herasimenia, beiden klokten dezelfde tijd van 53 seconden en 45 honderdsten. Opmerkelijk is dat dit pas de tweede keer was dat Denemarken een wereldkampioen had in het zwemmen - Lotte Friis was de eerste.

Eind 2011 ontving Jeanette Ottesen de prijs voor Deense Zwemster van het Jaar vanwege deze fantastische prestatie.

[sectie=e-mail]

Nu keren we terug naar een Olympisch jaar, namelijk de Olympische Spelen van 2012 in Londen, waar Jeanette zwom op de 50m vrije slag (halve finale), 100m vrije slag (finale), en de 4x100m wisselslag estafette (finale). Deze Olympische Spelen waren echter anders dan de twee vorige.

Als regerend wereldkampioen op de koninginnenafstand slechts een jaar eerder, waren er hoge verwachtingen voor Jeanette en de rest van het Deense nationale zwemteam. Vooral voor Jeanette waren deze verwachtingen iets wat ze zelf bevestigd had - ze wilde een medaille mee naar huis nemen.

Helaas verliep het niet zoals gepland.

Op 7 september 2013 scheurde Jeanette's badpak slechts 10 minuten voor de start van de finale van de 100m vrije slag. Dit gaf haar enorm veel stress, en alleen omdat de juryleden wachtten op het nieuwe pak, lukte het haar om naar de startblokken te komen. De stressvolle aanloop zorgde er echter voor dat Jeanette te snel vertrok in de eerste 50 meter van de 100, waardoor ze moeite had op de terugweg.

Als gevolg daarvan leidden hoge verwachtingen tot immense teleurstelling - een 7e plaats, ver verwijderd van de medailles.

Na de Olympische Spelen stond Jeanette voor de vraag: "Wil ik dit nog vier jaar volhouden tot de volgende Olympische Spelen? Ik heb alles gewonnen behalve de Olympische Spelen; is het de moeite waard om het opnieuw te proberen?"

En gelukkig kwam ze tot de conclusie dat het de moeite waard was om het nog eens te proberen.

Jeanette was vervolgens klaar voor de Wereldkampioenschappen in Barcelona in de zomer van 2013, waar ze gelukkig eerherstel behaalde met een wereldkampioenstitel op de 50m vlinderslag.

Het daaropvolgende jaar, in 2014, behaalde ze nog een titel - Europees kampioen op de 100m vlinderslag en als onderdeel van het Deense wisselslag estafetteteam. De eerste blijft tot op de dag van vandaag de meest significante overwinning van Jeanette Ottesen. Ze ging de competitie in als underdog tegen de ogenschijnlijk onverslaanbare Sarah Sjoström uit Zweden. Net zo belangrijk als de teleurstelling op de Olympische Spelen twee jaar eerder, was deze overwinning een enorme opluchting voor Jeanette. Het liet zien dat ze nog steeds kon concurreren op het allerhoogste niveau.

En nu gaan we verder naar de daaropvolgende Wereldkampioenschappen langebaan in Rusland. Helaas kon ze de geduchte Zweedse Sarah Sjoström niet verslaan, wat resulteerde in zilveren medailles op zowel de 50m als 100m vlinderslag. Echter, deze tweede plaats is geen diskwalificatie voor Jeanette, aangezien Sjoström het wereldrecord verbrak in die evenementen.

Nu stond Jeanette voor haar vierde Olympische Spelen. Een Olympische Spelen waar het bijna alles of niets was. Dit was haar moment. Helaas begonnen de kampioenschappen op dezelfde manier als die vier jaar eerder - niet goed. Dit gold voor het hele Deense nationale zwemteam. Jeanette slaagde er niet in om een medaille mee naar huis te nemen op de 100m vlinderslag of vrije slag, Rikke Møller Pedersen schoot ook tekort op de 200m schoolslag, Lotte Friis was ver verwijderd van haar beste vorm op de 800m vrije slag, en de opkomende ster Mie Ø. Nielsen kon ook geen medaille veiligstellen op de 100m rugslag.

[sectie=featured_product2]

Dus, de enige kans die overbleef was op de laatste dag van de zwemwedstrijden, waar eindelijk iets ongelooflijks gebeurde. Eerst won de eerder onbekende Deense zwemster, Pernille Blume, Olympisch goud op de 50m vrije slag, en ongeveer 1,5 uur later was de hele groep bestaande uit Jeanette, Pernille, Mie, en Rikke klaar voor de laatste race van hen allemaal: de 4x100m wisselslag estafette. Het was de laatste kans voor zowel Rikke als Jeanette. En ze deden het eindelijk. In een zeer spannende race slaagde het Deense team erin om een 3e plaats veilig te stellen - en zo kreeg Jeanette de Olympische medaille waar ze meer dan 12 jaar zo hard voor had gevochten. De collectie en de carrière waren compleet, en een nieuw leven wachtte op haar, weg van het zwembad.

[volgende sectie=product_row2]

Na een bruiloft, 9 maanden zwangerschap, en een jaar weg van het zwembad hervatte Jeanette haar zwemcarrière begin 2018, met als ultieme hoogtepunt de Olympische Spelen van 2020 na 16 jaar tussen de absolute zwemelite.

Of ze zich kwalificeert voor de Olympische Spelen is nog onzeker. Echter, bij de Deense Open Kampioenschappen in 2018 zwom ze snel genoeg om aan de kwalificatietijden te voldoen voor de 50m en 100m vlinderslag bij de aankomende Wereldkampioenschappen van 2018.

Hoewel haar zwemcarrière nog niet is afgelopen, kan Jeanette Ottesen nog steeds terugkijken op een carrière met de meeste internationale medailles in de geschiedenis van Denemarken, inclusief een Olympische medaille, verschillende wereldkampioenschapstitels, talrijke medailles op Europese kampioenschappen, en meer dan 100 Deense kampioenschapsmedailles.

Bio - Jeanette Ottesen

  • Geboren in 1987
  • Opgroeide in Lyngby - momenteel wonend in Kopenhagen
  • Voormalig wereldkampioen op 50 en 100 meter vlinderslag
  • Olympisch bronzen medaillewinnaar in 2016
  • De meest bekroonde Deense atleet ooit met meer dan 50 internationale medailles
  • Getrouwd met Marco Loughran 
  • Moeder van een dochter
  • Gespecialiseerd in de vrije slag en vlinderslag
  • Momenteel zwemmend voor Farum Swimming Club (sinds 2019)

Word net zo bekwaam in de vlinderslag als Jeanette

Er bestaat geen twijfel over dat Jeanette een echt natuurlijk talent is in zwemmen. Een aanzienlijk deel van haar aquatische vaardigheden komt ook voort uit twee decennia hard werken in het zwembad.

Deze twee factoren gecombineerd hebben van Jeanette een tweevoudig wereldkampioen gemaakt op zowel de 50-meter als 100-meter vlinderslag.

En nu kun je de allerbeste tips van Jeanette leren om de vlinderslag snel en correct te zwemmen - bekijk simpelweg de video hieronder:

Wil je ook graag lezen over Lotte Friis en Rikke Møller Pedersen?

Bij Watery hebben we een sterke samenwerking opgebouwd met niet alleen Jeanette Ottesen, over wie je net hebt gelezen, maar ook Lotte Friis en Rikke Møller Pedersen.

Sterker nog, we hebben uitgebreide artikelen geschreven over de carrières van deze twee atleten. En ik moet zeggen dat ze minstens zo opwindend zijn (en je zult ook unieke videoverhalen en tips en trucs vinden voor je zwemmen).

Ik zou het zeer op prijs stellen als je 30 seconden zou kunnen nemen om hieronder een opmerking achter te laten met jouw gedachten over onze samenwerking met Lotte, Jeanette en Rikke, misschien jouw meningen over onze video's, en eventuele suggesties ter verbetering.

Ten slotte wil ik je bedanken voor het lezen tot het einde. Ik hoop dat je het inspirerend vond en dat je iets hebt geleerd over de zwemkoningin van Denemarken.

🎁 De gratis cadeaus van vandaag

Je bent slecht €60 en 2 toegevoegd(e) product(en) verwijderd van een gratis Watery oordopjes 😍

Gratis Watery oordopjes

[GRATIS GESCHENK 1] Watery oordopjes

Gratis anti-condens spray

[GRATIS GESCHENK 2] Watery anti-condens spray

Gratis waterdichte mobiele tas

[GRATIS GESCHENK 3] Watery waterdichte mobiele tas - Storm - Zwart

Gratis waterdichte bum bag

[GRATIS GESCHENK 4] Watery waterdichte bum bag - Talia - Blauw

Aanbevolen producten

Tot 32% van de mensen kopen deze

Sluiten
  • Zoek resultaten
  • Producten

Zoek resultaten

    Geen resultaten voor ''

    Contacteer klantendienst

    Bel ons

    85 888 4757

    Schrijf ons

    support@watery.nl

    Openingstijden

    Ma-vr: 08-22 / za-zo: 10-22

    Chat met ons

    In de rechterhoek